Schade aan de paardenvrachtwagen

Het is gebeurd… je heb schade gereden aan de gehuurde paardenvrachtwagen. Wat nu?

Hoe gaat het verder? Wie is verantwoordelijk en waarvoor?

In deze blog wil ik het hebben over de “kleinere” schades aan de vrachtwagen, zonder letsel aan paarden of mensen. Schade met letsel aan dier of mens heb ik gelukkig nog niet mee gemaakt en hoop dit ook nooit te hoeven mee maken.

In mijn ervaring gebeuren de meeste schades zonder paard op de wagen, zoals tijdens het tanken, parkeren, etc.

Schades zijn vervelend voor alle betrokkenen, huurder, verhuurder en mogelijke derden. Het schaadt de verhuurder-klant relatie en vergt veel geregel en laat ons eerlijk wezen… Het kost een hoop geld en tijd. 

Even de feiten op een rij:

In het verhuur contract, Artikel 7 staat beschreven (ook na te lezen in de voorwaarden):

  1. dat de huurder een eigen risico van € 2000 heeft
  2. de schade onmiddellijk schriftelijk aan verhuurder door moet geven
  3. bij een ongeval aangifte binnen 24 uur moet verzorgen.

Wat betekend dit eigenlijk precies?

  1. dat met het ondertekenen van het contract, de huurder zich verplicht zelf de kosten voor een eventuele schade te betalen tot de hoogte van € 2000.
  2. je via app, sms, mail schriftelijk (met foto) de schade door dient te geven
  3. de huurder, samen met eventueel een betrokken derde, een europees schadeformulier invult binnen 24 uur en dit schadeformulier doorstuurt aan verhuurder en aan zijn eigen verzekering. 

De schades die ik tot nu toe heb mee gemaakt zijn de schades op de boven getoonde foto’s. Allemaal geen ramp en zonder letsel aan mens of dier. 

Maar een lelijke kras over de hele zijkant van de wagen heeft als gevolgd dat deze hele zijkant opnieuw moet worden gespoten voor rond de €1200 (voor kosten van de huurder).

Waarom eigenlijk een eigen risico voor de huurder?

Dit heeft alles te maken met de Bonus-Malus-ladder die van de verzekeringsmaatschappijen gehanteerd word. 

Blijf je ongeval vrij of anders gezegd, maak je geen aanspraak op de verzekering, daalt je ongeval percentage en daalt je maandbedrag per jaar voor de verzekering.

Maak je wel aanspraak op de verzekering, stijg je in de Bonus-Malus-ladder en betaal je een hoger maandelijks bedrag voor de verzekering. 

In mijn geval betaal ik bijna het dubbele aan maandbedrag voor de komende 2 jaar, zodra ik aanspraak maak op de verzekering. Om het huren van de vrachtwagen betaalbaar te houden moet ik dit risico overdragen op de huurder. 

Daarbij houd ik geen rekening met de uren die alles geregel rondom schades me kost. 

Het eigen risico bij de huur van een auto is algemeen gangbaar. Rondom de huur van auto en zelfs kampeerauto’s zijn verzekeringen ontstaan waarbij je het eigen risico kunt afkopen.
Helaas is dit op dit moment nog niet mogelijk voor paardenvrachtauto’s. Ik wil daarom mijn klanten oproepen om daar zelf initiatief in te nemen. 

—> zie ook mijn volgende blog: “ afkopen eigen risico paardenvrachtwagens”