ruitertraining        ruitertraining

 

 

Maartje Peeters belde om de paardenwagen te huren. Toen ik haar ging googelen, kwam ik erachter dat Maartje een eigen bedrijf heeft als fysiotherapeute, waarin ze onder andere ook ruitertrainingen geeft voor meer kracht en balans. Niet tijdens het rijden maar zonder paard, gewoon… op de grond. Hier wilde ik meer over weten. en

 

dit is wat Maartje vertelde:

 

Ik rij al sinds mijn 6e, 7e jaar en ben begonnen op de manege. Mijn opa had altijd een boerderij met paarden. Hij gebruikte paarden echt als werkpaarden en fokte later af en toe een veulen. Ik weet dit helaas alleen van foto’s en verhalen.

 

Ik reed al een tijd op de manege, toen ik samen met een vriendin een verzorgpony ging zoeken. We fietsten een beetje rond en belden bij mensen aan waar we pony’s in de wei zagen staan, met de vraag of we een/de pony mochten verzorgen.
Bij één adres zagen we een Welsh pony staan en belden ook bij deze mensen aan. Zij vonden het goed dat we het pony gingen verzorgen ook al was het pony nog niet ingereden. 

 

Maartje als kind

 

Azmira ingereden

 

Ik heb Azmira toen ingereden, samen met die mensen, zoals dat vroeger ging. Eerst met een zak aardappelen, toen dat goed ging ben ik opgestapt. Het was ook gewoon een hele brave pony. Toen was ik ongeveer 10 / 11 jaar. 

 

Met Azmira ben ik begonnen wedstrijden te rijden, tot L dressuur. De bezitters gingen altijd mee, ook naar de wedstrijd. 

 

Mijn ouders konden bijna nooit mee omdat zij nog voor mijn broers en zus moesten zorgen maar hebben mijn paardrijd hobby altijd gestimuleerd.

 

Via de bezitters van dit pony ben ik ook in contact gekomen met andere mensen met paarden, waarmee ik op wedstrijd kon gaan. Ik heb veel paarden in de dressuur of in het springen uitgebracht. Voor één stel heb ik 9 jaar lang gereden.

 

Op wedstrijd had ik meestal heel veel plezier en was zelden zenuwachtig.

 

Het zijn vaak oudere mensen, die vroeger hebben gereden en het nu niet meer kunnen maar hun eigen gefokte paarden nog graag in de sport zien. Ze genieten van de sport langs de kant. 

 

Sinds 2 jaar rij ik het paard dat ik nu rijd. Dat paard train ik ook voor iemand. Ik heb altijd het geluk gehad dat ik de paarden van andere mensen kon en mocht rijden, ook op wedstrijd. 

 

Wat ik verder nog doe en waarom ik ruitertrainingen geef?

 

Ik heb eerst een opleiding als paraveterinair gedaan (dit is een chique woord voor dierenartsassistente :)). Toen ik klaar was, wilde ik verder gaan studeren en dieren- fysiotherapeut worden. Daarvoor moet je eerst een opleiding als mensen fysiotherapeut afronden. Dit is een 4-jarige HBO-opleiding. Daarna ben ik begonnen met een 2-jarige post-HBO opleiding als dierenfysiotherapeut in Barneveld. Ik heb deze opleiding afgemaakt tot het praktijkexamen. 

 

Dit praktijkexamen werd altijd maar uitgesteld of kon vaker niet doorgaan (door school en dan weer door mij ivm privé omstandigheden). Op gegeven moment was het theorieexamen verlopen en is het niet meer van het praktijkexamen gekomen. 

 

Ik heb alsnog profijt aan mijn studie. Als ik bij de paarden blokkades of spanningen opmerk behandel ik de paarden deels zelf. Vanuit het vak als dierenfysiotherapeute kun je soms de puzzelstukjes wel passend krijgen. 

 

In die tijd was ik al aan het werk als mensenfysiotherapeut en vond dit werk zo leuk om te doen, dat ik daarbij ben gebleven. De dieren houd ik als hobby. 

 

Ik wilde graag voor mezelf beginnen omdat ik het vervolg op de fysiotherapie miste in de praktijk waar ik werk. Het geven van sport lessen vond ik altijd al leuk. Mijn doel is mensen van de revalidatie de stap naar een gewone sport(school) te laten doen. Van daaruit ben ik begonnen trainingen voor ruiters te geven, omdat ik zag dat veel ruiters het trainen van hun paard heel serieus nemen maar vaak minder aan hun eigen balans, kracht en flexibiliteit doen. 

 

Ruitertrainingen is een veel besproken onderwerp deze dagen. Er zijn ook al artikelen verschenen in bv BIT of op de website van het KNHS over het trainen van de ruiter. Dit onderdeel van mijn bedrijf wil ik graag nog uitbreiden en bekender maken.

 

 

 

Ook aan Maartje stelde ik de vragen, die ik ook al aan de andere paardenprofessionals stelde van mijn vorige blogs

 

Wat vind je het leukst aan de omgang met paarden?

 

Rijden en bezig zijn met de paarden is voor mij een manier om te ontspannen. Het hoofd leeg maken, even tot rust komen. Paarden zijn net spiegels en ook een goede spiegel om rustig te worden, anders lukt het toch niet. En daarnaast zijn paarden gewoon heel leuke dieren. 

 

Ben je ooit je “soulhorse” tegen gekomen?

 

Niet specifiek één die heel special voor mij is geweest…

 

Waar loop je tegen aan?

 

Ik vind het soms moeilijk de rust te bewaren. Zelf de rust uitstralen, die je eigenlijk ook van je paard verwacht. Daar loop ik bij mezelf tegen aan maar ook bij anderen.

 

Hoe los je dit op?

 

Het paard dat ik nu rij, is heel sensibel. Als ik druk en haastig ben, is zij dat ook. Als het rijden niet zo gaat als ik graag zou willen, kan ik zelf steeds meer gespannen worden. Mijn oplossing is dan tussendoor te gaan stappen zodat zij (en ik) weer rustig wordt. Dat klinkt nu heel simpel maar dat is het vaak niet. 

 

Ik heb ook mindful-run cursussen gegeven en merkte dat ik daarvan ook voor het rijden veel uit kon halen. Eerst op mijn ademhaling letten en dan pas op het paard stappen.

 

Zet je de mindfulness oefeningen ook in je eigen training in?

 

Ja, wel een stukje ademhaling en bewust wording. “Hoe gaat het nu?” en niet “Wat kan er gebeuren”.

 

Heb je nog een wens? (Op paardengebied)

 

Ik zou graag een keer willen kijken, hoe hoog ik kan komen in de dressuur. Vaak werd het paard verkocht voordat we onze hoogtepunt konden bereiken.

 

Daar heb ik een paard voor nodig die over bepaalde talenten beschikt en die niet wordt verkocht…

 

Ik ben eigenlijk altijd benieuwd, hoe ver ik zelf kan komen… wat kan ik ?

 

En een keer een trek door Amerika maken ter paard.

 

Ten slotte wil ik nog zeggen, dat ik heel blij ben, dat mensen zo veel vertrouwen in me hebben.  🙂