Interview met Rianne Dekker – Paarden revalidatietrainer

Een week geleden had ik afgesproken met Rianne Dekker omdat ik via een andere kennis van haar had gehoord en benieuwd naar haar verhaal was (in de berichten categorie “mens & paard verhalen” interview ik mensen die van hun paarden hobby (gedeeltelijk) hun beroep hebben gemaakt). Rianne is revalidatie trainer voor paarden. 

Na ons kennismaking zei Rianne dat we al eerder contact hadden gehad ivm hoefschoenen voor mijn paard Vianne. Hier begint ook het verhaal van Rianne, bij de hoefschoenen, of beter bij de hoeven van paarden.
Ze heeft na haar studie en werk in de communicatie, een goed aantal jaren als bekapper gewerkt. Eerst in het noorden van het land maar al sinds 3 jaar in de omgeving van Nijmegen.  

Ze wilde alles weten over anders omgaan met je paard

Als sinds haar tijd op de manege was Rianne gefascineerd van een correcte beweging van het paard en hoe dit te trainen. Ze wilde alles weten en uitproberen over horsemanship, bitloos en met barebackpad rijden op een manegepaard. Altijd anders dan een ander. 

Toen ze met 17 jaar haar eerste eigen paard kocht, begon ze met Parelli voor een goede basis met haar paard. Met rijden liep ze tegen het moeilijke lijf van haar paard aan, die het spannend bleef vinden als Rianne er op zat. Dit heeft de reis naar een vriendelijke manier van dressuurmatig trainen, om haar paard te helpen, in gang gezet.

Opleiding als paarden revalidatietrainer

Ze heeft zich verdiept in de biomechanica van het paard en heeft verschillende workshop en clinics daarover gevolgd. September 2015 is Rianne met de opleiding Paarden Revalidatietrainer bij 4DimensionDressage begonnen en heeft niveau 1 en 2 afgerond. Ze is nu bezig met niveau 3. (lees hier meer over op de website van Rianne)

Rianne heeft zich meer en meer gericht op de revalidatie van paarden en heeft het bekappen opgegeven. Tot nu toe werkte ze op locatie maar sinds kort huurt ze een plek waar de revalidatiepaarden naar haar toe kunnen komen. 

Holistische Visie

De holistische visie van Rianne op revalidatie komt op deze gehuurde locatie veel beter tot zijn recht. Ze heeft hier de regie over de huisvesting, voer, sociaal contact en het training van de paarden die haar worden aangeboden voor revalidatie. Daarnaast heeft zij een aantal specialisten op het gebied van welzijn en gezondheid van het paard om zich heen verzameld waardoor haar training ondersteund kan worden door osteopathie, voedingsadvies, bekappen (dat doet ze zelf) etc. 

Alleen als aan de basisbehoeftes van een paard voldaan is, kan het paard revalideren. 

Voor meer informatie over Rianne en de revalidatie van paarden neem contact met haar op. 


 

Ook aan Rianne heb ik mijn vragen gesteld. Hier zijn haar antwoorden.

Wat ervaar je als het meest leuk/bijzonder met wat je doet met paarden:

Het gaafst om te ervaren vind ik, als je merkt dat het paard mee denkt tijdens de training, tevreden en ontspannen is ,door wat je met hem doet. Daarnaar zoek ik altijd in de training. Ontspanning en samen lol hebben.

Wat ontbreekt er of waar loop je tegenaan:

Op het moment dat paarden langere tijd gewend zijn om oncomfortabel te bewegen, (te) strak in hun lijf/verspannen te zijn, uit balans of verkeerd getraind, zijn ze wantrouwig. Ze hebben (nog) geen vertrouwen of weten (nog) niet, dat jouw hulpen ontspanning brengen. 

Als je zorgt dat je correct, eerlijk en geduldig bent dan verdwijnt of vermindert dat wantrouwen relatief snel, maar dat is altijd iets waar je tegen aan loopt. Als je je voorstelt dat jezelf langere tijd pijn bij bepaalde bewegingen hebt, loop je ook niet te juichen als iemand je vraagt juist deze beweging te maken. 

Wat kan beter?

Je kunt altijd dingen verbeteren, je bent nooit uitgeleerd. Mijn kracht ligt meer bij het grondwerk dan in het rijden. Als je me vraagt wat beter kan, zou ik zeggen dat ik mezelf graag nog veel verder zou willen ontwikkelen als ruiter. In revalidatietrajecten start je telkens op ongeveer hetzelfde niveau. Dus met een ander (gezond) paard zou ik graag zelf nog wel veel meer willen leren.”

Is er nog iets wat je graag wilt bereiken?

Het lijkt me echt te gek om complete dressuur proeven op een nekrope te rijden met een paard in balans ?.


Rianne, dank je wel voor je verhaal en jouw antwoorden op mijn vragen. Ik wens je heel veel succes met je bedrijf op de nieuwe locatie en hoop je binnenkort een keer bij een van je demonstraties of workshops te zien. Of op Equiday in april.