Network Equine Science

Dana huurt vaker de vrachtwagen bij mij. Deze keer voor het vervoer van haar paard naar Loo, waar zij tijdens een demonstratie reed.

Ik was geïnteresseerd in Dana’s verhaal over deze dag en mocht met hun mee.

Het “4th meeting of the International Network Equine Science” was georganiseerd door de Hogeschool Van Hall Larenstein en vond plaats op de prachtige locatie van Stal Hendriks B.V. in Loo (bij Arnhem).

Hylofit Heartrate Measurements

Deze demonstratie ging over de ontwikkeling van een app, die de hartslag van zowel paard als ook ruiter koppelt aan videobeelden van de combinatie. De beelden gaven de hartslag van paard en ruiter op elk moment van het rijden aan. 

Opvallend was b.v. dat het paard in de galop een lagere hartslag had als in de draf. Cees van Beckhoven, teamlid van Hylofit Heartrate Measurements, legde uit dat dit veel voorkomt bij springgefokte paarden. 

Interessant was ook hoe snel de hartslag weer omlaag ging, als de combinatie ging stappen of stilstaan. 

Paerd – Professional in Applied Equestrian Research and Development

De demonstratie waarbij Dana moest rijden werd gehouden door Linda Roost – Paerd over saddeldruk meting. Voordat Dana ging rijden werd er een mat met druksensoren onder het zadel gelegd. 

Linda Roost liet beelden zien over de drukbelasting op de paardenrug bij het opstappen zonder, met en met een hoge opstaphulp. De minste drukbelasting ondervindt het paard bij een hoge opstaphulp, waarbij de ruiter het been gelijk over de paardenrug kan zwaaien, zonder de stijgbeugel te gebruiken. 

Toen Dana ging rijden werd duidelijk dat de druk  niet gelijkmatig over de lengte van het zadel verdeeld werdt. In het midden van het zadel was de druk veel minder hoog als aan de voor- en achterkant. Dat betekend dat het zadel vooral op de schouders en de laatste borstwervel drukte (eigenlijk zelfs nog een beetje verder achter op de 1e lendenwervel) en de laagste plek van de rug min over meer overbrugde. 

Linda legde uit dat het opvullen van het midden van het zadel een uitkomst zou zijn om het gewicht van de ruiter beter over de paardenrug te verdelen.  

Na het einde van de demonstratie bleven we nog een beetje doorpraten en bleek Linda Roost een heel aardige, betrokken vrouw te zijn, met een groot engagement in het welzijn van paarden. 

En toen gingen we ook alweer naar huis. Veilig en prettig met de paardenwagen.