Jantine vertelt me haar verhaal met haar paard Paddy en hoezo ze Pure Horse heeft opgezet.
Laatst leerde ik Jantine Steehouder (opnieuw) kennen. Nadat we een tijdje met elkaar hadden gesproken, kamen we erachter dat we elkaar al kenden. Jantine heeft les gegeven op de PSC de Veerkracht waar ik toen nog reed.
Jantine heeft paardenhouderij gestudeerd
in Geldermalsen (Helicon afdeling Deurne) en in 2008 afgesloten. Ze heeft deze studie in 3 jaar gedaan (vanuit de Havo versneld in 3 jaar afgestudeerd) omdat ze (naar haar eigen woorden) een hard core student was.
In haar examenjaar heeft ze op een manege gewerkt, Het Paardrijk in Berlicum, waar ze vanaf dag 1 bij was en daarna verder in dienst bleef.
Daarvoor had ze onder andere, stage gelopen bij een Tinkerfokkerij. In de tijd bij Paardrijk zag Jantine, Paddy online op Marktplaats maar kon als student geen eigen paard kopen. Ze heeft Paddy aan de eigenaar van de manege laten zien en Paddy werd gekocht. Na korte tijd bleek dat Paddy niet geschikt was voor de manege en werd er een veulen van Paddy gefokt.
Tijdens het afstuderen werd Jantine ziek en is gestopt bij de manege.
Het ging niet meer, het werk was te zwaar. Ze vroeg of ze Paddy mee mocht nemen als ze alles voor haar zou betalen en ze door zou rijden, zodat ze daarna weer verkocht zou kunnen worden. 2 maanden later wilde Jantine, Paddy zelf kopen.
Nog steeds ziek bracht Jantine vooral heel veel tijd door met Paddy. Ze werd alsmaar zieker maar niemand wist wat ze had. 3 jaar later werd duidelijk dat ze de ziekte van Lyme had en kon ze de symptomen gerichter behandelen. Daarna heeft ze nog 3 jaar gerevalideerd, waarbij ze tijdens de revalidatie het werk weer beetje bij beetje heeft opgepakt.
Aan het eind van haar ziekte en revalidatie (rond 6e jaar later) heeft Jantine als instructrice bij PSC de Veerkracht gewerkt en daarna nog 2 jaar bij Stalhouderij Kasteelsche Hof, waar ze als instructrice les gaf en op kantoor werkte.
In die tijd heeft Jantine Paddy dressuurmatig doorgereden.
Toen werd Paddy ziek.
Paddy had een enorme koliek, haar mest kwam alleen nog maar als water, bruin water eruit.
De DA wist niet goed hoe ze Paddy kon helpen. Ze had normale bloedwaardes, probiotika en pijnstillers hielpen allemaal niet. Paddy werd echt een onderzoeksproject voor Jantine. Ze heeft veel rondgevraagd en via via een aantal voedingsdeskundige voor paarden gesproken (zoals bv Bio-Ron en Michaela Fohman van Terra-Pura). Met hun ontwikkelde ze een plan/idee hoe je dit soort problemen bij paarden in stapjes kunt aanpakken.
Allereerst heeft ze Paddy een grote kuur met bokashi en feendrenk (modder) gegeven, om te eten (Bio-Ron). Daarna had ze Mikaela Fohman gevraagd of ze een kruidenmix voor Paddy wilde maken. Ze hebben eerst een aantal kruidenmixen uitgeprobeerd voordat ze de juiste hadden gevonden.
Paddy stond toen nog op een gewone pensioenstal. In de tijd als Paddy zo ziek (doodziek) was, is Jantine elke dag met haar gaan wandelen, zodat Paddy gras kon eten. Later heeft Jantine zelf een wei met schuilstal gepacht om alles wat ze had geleerd over voeding te realiseren. Hier staat Paddy nu nog in een kleine kudde.
Dit alles is ca. 5 jaar geleden en Paddy is nu blijer als ooit van tevoren.
Paddy is eigenlijk een heel introvert paard maar nu komt ze er lekker bijstaan en knuffelen. Daar is Jantine heel dankbaar voor.
Nu heeft Jantine bijna wekelijks een telefoontje van een soortgelijk verhaal van ernstige onbalans door voeding, stress, huisvesting. Dat was dan ook de reden voor Jantine om Pure Horse te beginnen: om meer mensen en hun paarden te helpen.
Jantine noemt dit soort ” onduidelijke” ziektes een welvaartsprobleem. Het zijn meestal reacties van het immuunsysteem, laaggradige ontstekingen in de darmwand door slechte voeding, stress en huisvesting.
Wat waren de meest belangrijke veranderingen die ze heeft doorgevoerd om Paddy weer beter te maken en gezond te houden?
- onverpakt hooi
- gras (levend voedsel) (dit geldt niet voor elk paard maar voor Paddy is gras heel belangrijk) van een goede wei!
Wat kenmerkt een goede wei?
- het gras laten volgroeien (als het gras helemaal in het zaad staat (als het hoog staat) )
- grazen beperken in tijd (1 tot 2 uur, afhankelijk van de grote van de wei) zodat ze niet alles leeg vreten maar een tijd scharrelen (dus geen strookbegrazing maar begrazing over de hele wei en beperken in tijd)
Paddy is en blijft een “probleemgeval”. Ofwel ze nu gezond is kan haar gezondheid bij stress heel snel omslaan.
Dit zijn de vragen die ik aan Jantine heb gesteld:
Wat is het leukste wat je kunt / wilt doen met je paard:
Ik vind het zo fijn dat ik met mijn paard helemaal in het hier en nu kan / moet zijn, zonder ego, met een eerlijke energie. Onvoorwaardelijkheid krijg je alleen door dieren, ze kunnen, zeg maar, door je ziel snijden..
Je voert echt een gesprek! Alleen niet met taal, je moet eerst leren te luisteren…
Ik ben eigenlijk meer van het praten, ben makkelijker in het zenden maar probeer beter te worden in het luisteren (ik ben heel ambitieus in alles) , rust vinden, goed kijken naar het hier en nu (dat is ook belangrijk als instructeur).
Er is nooit zo’n kans om te groeien als met een paard.
Waar loop je tegenaan:
Paddy is de allergrootste nee zegger die ik ooit heb ontmoet, ze wil helemaal niets, niet wandelen, poetsen, etc. Het is een enorme uitdaging om een ja te krijgen zonder te dwingen.
Ik ben extrovert, Paddy is introvert en dat botst soms best wel. De vraag is altijd: hoe kan ik je nu mee krijgen in wat we gaan doen?
Als je haar “dwingt”, doet ze braaf mee maar als ze vrij is heeft ze een eigen mening. Je wordt eigenlijk altijd “afgewezen”.
Ik heb dit nooit persoonlijk genomen maar heb me altijd afgevraagd, hoe ik iets met haar kan doen zonder het af te dwingen.
Misschien heb ik haar overbelast met mijn ambitie en daardoor een deel van haar ziekte veroorzaakt?
Ik leer heel veel van haar. Misschien is dat een van de redenen waarom ik haar, per ongeluk, heb uitgekozen. Ik dacht altijd dat je het paard kiest dat op je lijkt maar wij lijken niet erg op elkaar …
Hoe probeer je deze “problemen” op te lossen:
Met vrolijke, blije energie, dat werkt.
Verrassend zijn. Als het voorspelbaar wordt is ze snel verveeld (hoofdstel bv op en snel weer af).
Positief belonen met eten (clicker training).
Heel veel pauze houden.
Heel veel lof.
Hoe bevalt dat:
Het werkt goed. Ze is nu met pension en voelt dat ze niet meer zo goed /gezond is. Ze wil b.v. niet meer graag van de kudde weg (snap ik ook, ga ik niet meer vragen).
Is er nog iets wat je graag wilt bereiken, verwerkelijken:
Ik ben erg ambitieus maar Paddy wil niet meer… wat ik nu wil bereiken is veel samen te zijn. Ik ga 3 – 4 keer in de week een half uurtje met haar niksen, niet afgeleid samen zijn.
Is dat alleen voor haar of heb je er zelf ook nog iets aan?
Het is ook goed voor mij maar het is het enige waar ik haar nog gelukkig mee kan maken, ik ga mee met haar spelregels (ze is 20 + ….. ) het mag ook wel.
Dank je wel voor je eerlijk verhaal, Jantine. Ik hoop dat je nog een hele tijd kunt niksen met Paddy en dat ze gezond blijft.
Geef een reactie