Dit is wat je ziet, als je de camera van het binnengedeelte van de paardenwagen aan hebt staan. Je kunt tijdens het rijden controleren of het paard ontspannen in de wagen staat en misschien zelfs aan het eten is.

Je kunt in de bestuurderscabine horen, als een paard opzij stapt om zijn balans weer te kunnen vinden (vooral in bochten). Maar ook als je hoort dat het paard onrustig op de wagen staat, kun je via het beeld van de camera controleren hoe onrustig het paard werkelijk is. Vaak klinkt het erger dan het is.

Veel paarden vinden het lastig om in een trailer maar ook in een vrachtwagen de balans te houden. Ze kunnen immers niet zien waar ze naar toe gaan of er een bocht komt of je juist wilt gaan versnellen of remmen. Hoe langzamer je rijdt, zeker door de bochten, hoe aangenamer is dit voor je paard en zal het niet of minder aarzelen om de volgende keer weer in de wagen te stappen.

Paarden die een minder goede balans hebben, hebben ook tijdens het vervoer meer moeilijkheden om hun rustig te blijven staan. Vandaar is het, ook voor het vervoeren, voordelig om aan de verticale en laterale balans van het paard te werken.

(Academisch) grondwerk en werken aan de hand zijn uitstekende methoden om de balans van het paard te verbeteren zonder dat ze het gewicht van een ruiter moeten dragen. Zo kunnen ze zich volledig op hun eigen lijf concentreren.

Heb je vragen over het vervoeren van je paard met een vrachtwagen of wil je meer weten over grond- of handwerk? Ik zie de vraag graag in de “comments” onder deze blog.

Voor lessen in het  academische grondwerk kun je ook kijken op www.spelen-met-paarden.nl

groet, Barbara